Tien jaar geleden.

Het instorten van Lehman kwam als een verrassing, Was dat wel zo slecht? Wie profiteerden? En wie moesten op de blaren zitten? Onze conclusie: de financiële crisis was een zegen voor degenen op de juiste posities. Vier mooie lessen.

Natuurlijk voor een paar werknemers van Lehman Brothers was het niet leuk. Sommigen zagen zich zelf terug in een tentje met een bord Occupy. Maar voor het merendeel van de graaiers was de crisis een uitkomst. Schulden werden betaald door de belastingbetalers. Geld werd nog goedkoper door allerlei buitensporige maatregelen. Kortom nog nooit was lenen zo aantrekkelijk. De lessen op een rij:

Les 1: problemen los je op door ze door te schuiven naar de toekomst.

Eerst de economie redden. Dat mag wat kosten en korte termijn problemen doorschuiven hoort daarbij. Zeker als het schulden zijn. Waarom nu schulden afbouwen? Schulden zijn goed voor de economie. Kijk naar de inzet van president Trump in de USA. Hij weet hoe je een economie moet laten groeien. Omgekeerd is ook duidelijk het schrappen van investeringen in Europa de groei aanzienlijk heeft vertraagd. Gelukkig zien we dat wereldwijd de schulden zijn gestegen.

Les 2:  Een ouderwetse crisis is goed  voor de verhoudingen.

Als je lekker wilt graaien moet de verhoudingen duidelijk zijn. Wie is de baas en wie is ondergeschikt. Dankzij de crisis konden lonen omlaag, lastposten eruit en flexibiliteit omhoog.  De hand ging zoals het hoort weer naar de pet. De loonkloof, het verschil in inkomen tussen de CEO en laagste betaalde medewerker groeit weer. Kortom is het even pijn leiden, maar dan heb je ook resultaat.

Les 3: Bedrijven en bank gaan overhoop.

Zeker bij banken ontstaan zo kansen. Door vele reorganisaties en nieuwe regels gaan er juist meer zaken mis. De presidentsdochter van Oezbekistan heeft dat mooi aan kunnen tonen bij de Ing. De Russische telecomspeler Vimpelcom probeerde met smeergeld de Oezbeekse markt te betreden. Bankmedewerkers misten een en ander. Tja leverde natuurlijk wel een boete op, maar de Oezbeekse nog een mooi bedrag bijschrijven.

Les 4: Bereid je voor

Komt er weer een nieuwe crisis? Wie zal het zeggen. Een ding is zeker, bereid je voor. Iedere crisis biedt kansen. Je moet alleen zorgen dat je op de juiste plek bent.  Hoe? door theGREEDgame te spelen. Met deze simulatie verplaats je snel in nieuwe profijtelijke situaties. En verder door gewoon geld te blijven uitgeven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.