Sinds het aantreden van president Moralis groeit de Boliviaanse economie flink. Ruim boven de vier procent de afgelopen jaaren. Terecht dat hij zichzelf beloont met een leuk flatje van 34 miljoen dollar. Natuurlijk zijn er wat criticasters, maar daar moet je mee leren leven als echte graaier.

De flat van Morales ligt lekker centraal en is goed zichtbaar vanuit de hele stad.
De glazen wolkenkrabber van 29 verdiepingen torent hoog uit boven het laaggelegen historische centrum van La Paz.
Voor Morales en zijn aanhangers vertegenwoordigt het, het nieuwe Bolivia, een breuk met een pijnlijk koloniaal verleden. En als groot visionair mag je er toch voor zorgen dat je lang na je regeringstermijn zichtbaar bent. Een beetje koning geniet toch ook van de gemakken van een paleis.

Het optrekje van Morales heeft een suite van 1068 vierkante meter met jacuzzi, sauna, fitnessruimte en een massageruimte.  Ons is niet duidelijk wat er tegen is. Het bouwsel is120 meter hoogt en komt ver boven het oude regeringspaleis uit. De toren heeft glazen puien met architectonische kenmerken die lijken op Tiwanaku, de meest vooraanstaande archeologische vindplaats van Bolivia. Het bevat inheemse symbolen, zoals de chakana of het Andes-kruis, en heeft verschillende grote muurschilderingen, waarvan sommige de arbeiders afschilderen die sociale onrechtvaardigheid overwinnen.

Nu hij er lekker bijzit, heeft de president besloten om zijn termijn te verlengen en mee te doen aan de verkiezingen van 2019. De belofte dat hij zou afzien van de macht, was er op voorhand een  om te breken.
“We laten het koloniale paleis achter om naar het People’s Great House van de pluri-nationale staat Bolivia te gaan”, zei hij in een toespraak waarin de vele presidenten en onafhankelijkheidsleiders werden genoemd die binnen of vlakbij het oude paleis waren gedood tijdens het tumultueuze verleden van Bolivia. “Het is een nieuwe historische mijlpaal dankzij de strijd van de Boliviaanse bevolking.”

Natuurlijk was hoogbouw in het centrum verboden volgens de gemeentelijke regels. Morales gebruikte de parlementaire meerderheid van zijn partij om het verbod te overschrijven.
Oppositieleider Samuel Doria zei dat het nieuwe gebouw veranderd moest worden in een kankerziekenhuis dat volgens hem dringend noodzakelijk is in het land dat nog steeds een van de armste van Zuid-Amerika is, ondanks een decennium van sterke groei.

Maar Morales heeft de kritiek weggevaagd en zei dat de constructie de overheidsuitgaven door huisvesting zal besparen, samen met de presidentiële en administratieve kantoren – vijf ministeries die momenteel kwartalen huren die ongeveer 20 miljoen dollar per jaar kosten.
Dankzij de winning van grondstoffen in Bolivia heeft Morales de economie laten groeien. Terecht dat zo’n man er ook lekker bij mag zitten. Of het graaien is, is maar de vraag. Belangrijk is dat hij zichzelf scherp en in conditie houdt, dat vraagt om de juiste omgeving. Dat weten spelers van theGREEDgame ook.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.