Of je nu bij ING werkt, of bij NIBC. Als bankier zit je nu eenmaal de hele dag met je handen in het geld. Geld van klanten, van de bank en van jezelf. Zoals een boer in de aarde wroet, zo is geld voor een bankier de basis van al het gewin. Het is dan natuurlijk niet vreemd dat er daarbij regelmatig wat geld naar een bankier vloeit. De boer eet toch ook van eigen land? Al weer even geleden kwam de Portugees/Angolese bankier in beeld die heel handig geld zijn kant op schoof.

Hij is bankier en directeur van de Angolese dochteronderneming van de Portugese Banco Espírito Santo. Als je dat bent dan kun je natuurlijk verdienen aan de handelsstromen tussen Portugal en de voormalige kolonie. Maar dat gaat langzaam. Je kan natuurlijk ook een percentage pakken van het hulppakket van de Angoles staat. En ja dat gaat veel sneller. Voelt ook beter.

Banco Espírito Santo Angola moest in 2014 gered worden door de Angolese staat, met geld uit het staatsoliebedrijf en Chinese leningen. Ook de Portugese staat moest met miljarden afstaan om de eeuwenoude de Angolese verliezen te laten overleven.

Hoe laat je 500 miljoen naar jou rollen?

Volgens onderzoek van het journalistieke platform European Investigative Collaborations heeft Álvaro Sobrinho, tussen 2002 en 2012 zo’n 500 miljoen euro zijn kant op laten rollen. Diefstal volgens de NRC. Maar Sobrinho is niet voor kleintje vervaard en blijft vooralsnog buiten schot.

In 2014 publiceerde Expresso dat Sobrinho 148 miljoen euro had laten verdwijnen. Nu blijkt dat Sobrinho  352 miljoen euro van de bank overmaakte naar bedrijven, waar hij zelf achter schuil blijkt te gaan. Met de nieuwe bevindingen komt het totaal op 500 miljoen euro. Aanklagers in Portugal doen al enkele jaren onderzoek naar de verdwenen 500 miljoen, maar hebben tot op heden onvoldoende bewijs voor een aanklacht tegen Sobrinho.

Drie Angolese bedrijven, Ocean Private, Anjog en Marina Baía, ontvingen in totaal 352 miljoen euro, zonder dat bij de bank bekend was wie de eigenaren van die bedrijven waren. Uiteraard maakte geen van de betrokken bankmedewerkers maakte bezwaar tegen de transacties. Uit het Angolese handelsregister blijkt dat Ocean Private eigendom is van een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden. Die staat weer op naam van Sobrinho. Anjog is geregistreerd op naam van Sobrinho’s echtgenote en twee kinderen. Marina Baía staat op naam van Sobrinho, zijn twee broers en hun vrouwen. In 2011 ging een deel van de aandelen in Marina Baía over naar Tchizé dos Santos, een dochter van de toenmalige president van Angola.

Niets zo betrouwbaar als de eigen familie

Geheel volgens de regels der kunst worden familieleden ingezet om geldstromen te verplaatsen. Ook blijkt dat er met leningen heen en weer wordt geschoven. Geld stroomt. En uiteraard zijn er ook Zwitserse rekeningen bij betrokken.

De bal is rond

Een echte bankier onze Álvaro Sobrinho. Hij laat zien hoe je het spel speelt. Angola heeft geen justitieel onderzoek naar Sobrinho ingesteld. Interessant is dat deze banco ook grootaandeelhouder van Sporting Lisabon is. Uiteraard met een mooie constructie. Hopelijk kunnen we nog achterhalen wat de rol van deze voetbalclub is. Goed voor de juiste connecties?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *