Een stip op de Europese kaart, Nederland. Ondanks het gebrek aan grond, ongekend groot in landbouw. Hoe dat kan? Nederlandse boeren lijken op bankiers. Ja natuurlijk ze geven bankiers graag de schuld van al hun ellende. Intussen worden (Europese) regels omzeild en wordt er vrolijk op los gegraaid door deze gemeenschap van hardwerkende ondernemers.

Nederlandse boeren hebben een ongekende drang om de wereld te verbeteren. Meer voedsel tegen lage prijzen en nog lagere kosten. Wie kan daar op tegen zijn? En als de aantallen hoger worden, nemen ook de winsten toe.  Het boze Europa, wil ook een aantal andere doelstellingen halen. Bijvoorbeeld op het gebied van volksgezondheid. Regels en boekhoudingseisen worden over de boeren uitgestort. En waar de boeren in Frankrijk gaan staken voor meer subsidie, en Italiaanse boeren de lekkerste producten bij elkaar keuteren zien Nederlandse boeren hier hun kans. Als een bankier gaan ze door de boekhouding. Een halve koe, levert meer op dan een hele? Dan maak je er toch een halve van. Eerder ontstond daar enige commotie over. Maar met behulp van de overheid is ook dat met de mantel der liefde bedekt.

Nu blijken kippen en varkensboeren, meer dieren in hun stallen te hebben dan opgegeven. Een kleine 300 boeren bleek wat onhandig met hun administratie in 2017. De Groene ging op onderzoek uit:

“Volgens de meststoffenwet moeten boeren voor elke kip en elk varken een ‘dierproductierecht’ kopen of leasen. De Voedsel- en Warenautoriteit (nvwa) controleert of het werkelijke aantal dieren in de stallen overeenkomt met de productierechten van de boer. Op ons verzoek zette de nvwa de bevindingen van haar inspecteurs op een rijtje. In 2017 werden 188 bedrijven bezocht en bij maar liefst 68 boeren (36 procent) werden te veel dieren aangetroffen. In 2015 en 2016 liepen er in totaal 159 boeren tegen de lamp. ‘Enorme aantallen’, vinden deskundigen, veel meer dan tot nu toe werd aangenomen.

In onze zoektocht naar papieren cijfers en reële dierenaantallen ontdekten we bovendien nog honderden industriële veebedrijven, de zogenaamde megastallen, die veel minder dieren opgeven dan men op grond van hun vergunningen zou verwachten. We stelden vast dat de controles op de dierenaantallen volstrekt onvoldoende zijn en we hebben zelfs één toezichthouder, het Rijksinstituut voor Milieuhygiëne (rivm), kunnen wijzen op een ernstige fout in de administratie, waardoor het jarenlang te weinig grote vervuilers aan Europa heeft gemeld.”

Uiteraard wordt dit alles weggemoffeld. Fouten bij controle instanties, onvoldoende toezicht door budgetproblemen bij overheidsdiensten. Maar niet gemeld: een fantastische lobby door boerenorganisaties. Ook hierin lijken boeren op bankiers. Regels zijn er voor iedereen, maar iets minder voor hen. Ze, de boeren, dienen toch een hoger doel, waar niemand op tegen kan zijn? Wie wil nou geen eitje bij zijn goed belegde boterham.

Wil jij leren denken als een boer of bankier, speel dan ook theGREEDgame.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.