Op social- en mainstreammedia wordt om het hards geroepen dat de banken niets geleerd hebben van de crisis. Alleen omdat de topman van ING er een miljoentje bijkrijgt. Het is verkiezingstijd, dus de politiek begint zich er ook mee te bemoeien. Vraag is of er nog wel een partij is, die opkomt voor een eerlijke graaier.

Wat is het probleem? Medewerkers van ING gaan er maar liefst 1,7% op vooruit. Een aanzienlijke kostenpost voor deze bank. Dan is het natuurlijk niet gek dat de man die de winstgevendheid op niveau moet houden ook een extraatje verdient. Dat mag niet meer als bonus. Dan toch  als salaris?

Allerlei criticaster roepen dat dat niet kan. Hoe kan een semiambtenaar er zoveel bijkrijgen? Een systeembank kan niet failliet gaan, een salarisverhoging zou daarom ongewenst zijn. Alleen de bankiers hebben het goed begrepen. Juist bij een systeembank kan het salaris van de top omhoog. De vraag of 1 miljoen genoeg is. Waarom niet meer? Fout kan het niet gaan. Als het uit de hand loopt, word je toch gered.

liegen bankiers

NRC, november 2014. Bankiers kunnen er niets aan doen

Kortom houdt de bank aantrekkelijk en beloon de top zoals het hoort. Een goede bankier graait. Dat is wetenschappelijk bewezen Meestal door te bedriegen, en daar is hier geen sprake van.

En voor degenen die dat niet begrijpen, speel thegreedgame. Dan is het voor eens en altijd duidelijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *