De Nederlanders zijn beroemd vanwege hun handelsgeest. Het oudste verhandelbare aandeel is van een Nederlandse organisatie. Vandaar dat vele multinationals Nederlandse roots hebben. De regering tracht hoofdkantoren in het land te houden met aantrekkelijke – 0 – tarieven. Een wat minder bekende familie multinational, SHV brengt deze ouderwetse handelsgeest nog dagelijks in de praktijk.

SHV is actief in 58 landen, 60000 mensen in dienst en 20 miljard euro omzet. Geen klein papa-mama bedrijf. Uitonderzoek van de NRC blijkt dat dit keurige familiebedrijf enigszins ruimhartig met regels omgaat.

Buiten de eigen boekhouding werden inkopers van olie- en chemiebedrijven kregen betalingen toegeschoven. Logisch. Je verdient zo meer dan wanneer je met een lage prijs aankomt zetten. Bovendien is alles keurig verantwoord in de schaduwboekhouding. Niet zichtbaar voor de blastinginners, maar je wilt die inkopers toch niet in de problemen brengen met een klein douceurtje.

Ook werden afsluiters – gebruikt in de olie-industrie omgekat. De Chinese herkomst werd veranderd in Europees. Erg? Ook dat valt wel mee. Voor Chinese producten hoef je je niet meer te schamen. Maar als Europees meer oplevert, dan is dat een logisch dat je daar wat aan doet. Ook werden er in Chili dierenvrienden misleid met te hoge prijzen voor een lekkere dierenprak.

Wat niet handig is om je in Duitsland te laten pakken op kartelafspraken. Nu dreigt in dat land een schadepost van € 100.000.000,- Toch zonde. Tja als je over de grenzen zaken doet, dan zoek natuurlijk de grenzen op. En soms ga je er wat overheen. Logisch

Het moederbedrijf blijft buiten schot. Alle aanklachten gaan tegen de dochters. Zo kan de familie volhouden dat het bedrijf steeds duurzamer wordt. Tja laat die Nederlanders maar schuiven. Intussen kan de wereld zich vergapen aan topstukken van Renoir, Monet, Picasso,en van Gogh. Tja de familie is natuurlijk niet van de straat. Gewoon een neus voor cultuur en voor zaken.

Denk je dat je ook gezegend bent met een degelijke handelsgeest? Speel dan theGREEDgame en ontwikkel je graai-skills.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.