Het klimaat. Er wordt dagelijks over geschreven en even zoveel keren onzin verkocht. De redding van het klimaat begint zoals zo vaak in het land van vrijheid: de United States of America. De effecten van de belastinghervorming van Trump worden langzaam zichtbaar in het financiële klimaat. Ook zal de komende maanden eindelijk de impact duidelijk worden van de Amerika First strategie.

Sinds kort heeft alleen de Franse president Macron de briljante president Trump door. De president van de USA is in staat zijn kiezers te laten geloven in een droom. Ondanks hun persoonlijke -financiële- ellende staan ze achter hem.  Gewoon omdat ze weten dat als ze ooit rijk worden, dat ze dan nog rijker kunnen worden. M.a.w. Trump weet met een maatregel twee groepen aan zicht te binden. Zijn rijke vrinden worden dankzij hem nog rijker. Dat gaat zijn familie nog wel wat opleveren. En zijn kiezers vinden het prachtig. Tegen het establishment. Dat zij worden gekort op hun voorzieningen nemen ze op de koop toe. Tja dat gaat Macron niet lukken.

Tegelijkertijd weet hij zijn kiezers te binden met Amerika First. Oude kolen, zijn waardeloos. Dat weet hij ook, maar als een mijn in waarde stijgt, is dat ook winst. En Amerikaans ijzer is ook wat roestig, maar draagt wel bij aan een sterk profiel. M.a.w. de man die in de – Europese – media wordt weggezet als een wispelturige malloot, is een uitgekookte strateeg. Zijn zogenaamde uitglijders, zijn bewust geplaatste afleidingsmanoeuvres. Denkt u heus dat de Donald er zomaar op los twittert?  Natuurlijk niet. Achter zijn tweets zit een geniaal plan. Nee niet op papier en goedgekeurd door een uitgebreide staf, nee gewoon in het hoofd van deze kwieke pensioengerechtigde.

Een tweede termijn zit er niet in voor deze gek, hoor ik regelmatig in talkshows. Een tweede termijn komt er zeker. Dankzij het fijne financiële klimaat heeft Trump een schare fans georganiseerd. Die weten dat de ruif nog niet leeg is. De wapenbroeders worden tevreden gehouden door niet teveel aan de wapenwet te sleutelen en af en toe nog een raketje af te schieten. Aan een verre oorlog en/of dreiging valt goed te verdienen. Helemaal als NAVO-partners worden gedwongen meer schiettuig te kopen. Een oud-economische wet, een lucratieve markt moet je zelf creëren. En dankzij investeringen infrastructuur en muren zijn vele andere vrienden gelukkig. Bovendien levert dat banen op bij zijn kiezersgroep. Kortom de vriendengroep van familie Trump profiteert en dan is het niet meer logisch dat ze hun – financiële – waardering ook naar de familie laten blijken. Nee gek is ie niet, en zijn klimaatplannen dienen maar 1 doel: zelf de vruchten plukken van een eeuwige financiële zonneschijn.  Kortom Greed zoals je verder alleen maar tegenkomt in theGREEDgame.