Aramco thegreedgame

Wat gebeurt er gebeurt er als het meest winstgevende bedrijf ter wereld obligaties uitgeeft? Dan wordt massaal overtekend. Wie wil er niet mee profiteren? Het Saoedische familieolieconcern Saudi Aramco is ’s werelds meest winstgevende bedrijf. Volgens kredietbeoordelaar Fitch maakte de grootste olieproducent ter wereld 224 miljard dollar (199 miljard euro) winst in 2018. De media kletsen over winsten van tech giganten.

De operationele winst van 224 miljard dollar is veel hoger dan dat van de grote tech bedrijven bij elkaar. Zo boekte Apple vorig jaar een operationele winst van 82 miljard dollar en boekte Alphabet een schamele 30 miljard en het in opspraak geraakte Facebook 55 miljard. Tja wat is groot?

Fitch beoordeelt Aramco met de kredietrating A+. Het is voor het eerst dat het staatsbedrijf een rating krijgt. Want ja nog steeds een staatsbedrijf. Een echte beursgang staat in de planning.  Natuurlijk vergeten we dat de huidige aandeelhouders van dit familebedrijf kort geleden nog een journalist in stukje lieten hakken. Ja staat en familie zijn een in dit warme land.

En ja waar boekt dit familiebedrijf zijn winsten mee? Met olie. Carbon. Terwijl vele landen bezig om de doelstellingen van Parijs het halen, zorgen de Saoedi’s ervoor dat de opwarming nog even doorgaat. Warm is het toch al in de woestijn. En met olie kun je ook koelen. Dus waarom zorgen maken? Je vakantie vier toch in een koeler land.

De obligaties zijn inmiddels tien keer overtekend, met het opgehaalde geld willen de prinsen ‘economische’  hervormingen doorvoeren. Kortom houd dit bedrijf in de gaten. Fout geld bestaat niet. Alleen hoge winsten en waarom zou je niet meeprofiteren?

Leer hoe en speel the GREED game

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.